CO2-rapportgeplicht

CO2-rapportageplicht voor werkgevers

Wil jij weten wat voor jouw organisatie van toepassing is m.b.t. de CO2-rapportageplicht? Vul het contactformulier in en dan kijken we graag met je mee!

Wat is de CO2-rapportageplicht voor werkgevers?

De CO2 rapportageplicht voor werkgevers houdt in dat Nederlandse werkgevers met 100 of meer werknemers moeten bijhouden hoeveel uitstoot zij veroorzaken door persoonsgeboden mobiliteit, bijvoorbeeld door regulier woon-werkverkeer en ritten naar afspraken.

Als werkgever hoef je niet zelf je uitstoot te berekenen, maar geef je via een digitale tool door hoeveel afstand er wordt afgelegd, met welk type vervoermiddel en eventueel welk type brandstof. De overheid maakt met deze gegevens zelf een berekening hoeveel CO2 dit bedraagt. Het gaat hierbij alleen over de kilometers die worden gemaakt waarover een vergoeding wordt ontvangen of waarvoor een vervoermiddel beschikbaar wordt gesteld.

Meer over de CO2 rapportageplicht

Volledig toegespitst op jouw gebruikersbehoefte.

Wat is het doel van de rapportageverplichting?
Vergaren van inzicht in de uitstoot van Nederlandse bedrijven

Het eerste doel van deze rapportageverplichting is het vergaren van inzicht in de uitstoot van Nederlandse bedrijven. Uiteindelijk moet dit leiden tot een reductie van 1 megaton CO2 in 2030. Er komen in eerste instantie dus nog geen maatregelen en regels voor de uitstoot van bedrijven. Het gaat puur om inzicht en de hoop dat Nederlandse bedrijven daardoor willen verduurzamen. De komende jaren wordt er gekeken of de cijfers beter worden. Met andere woorden: is er een positieve trend te zien waarvan we verwachten dat het doel in 2030 behaald wordt? Dan zijn individuele besparingsverplichtingen niet nodig. Mocht blijken dat dit doel niet haalbaar is, kan de overheid bedrijven verplichten om aan bepaalde doelstellingen of een maximum norm te voldoen. Dat is voor nu dus nog niet het geval.

Wat is de werkgebonden personenmobiliteit?
Omvat alle mobiliteit van personen die nodig is voor het uitvoeren van zijn of haar werk.

Werkgebonden Personenmobiliteit houdt precies in wat de naam ons al verteld. Het gaat om alle mobiliteit van personen die nodig is voor het uitvoeren van zijn of haar werk. Dat houdt dus zowel het reguliere woon-werkverkeer in om iedere dag op locatie te komen, als de zakelijke ritten die nodig zijn voor bijvoorbeeld afspraken of klantbezoeken. Het maakt hierbij niet uit met welk vervoermiddel de werknemer zich verplaatst.

Onze lokale payroll-oplossing sluit naadloos aan op je internationale HR-software, zodat je compliancy, efficiëntie en datakwaliteit in één geïntegreerd systeem combineert.

Wat is de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit?
Deze komt voort uit het Klimaatakkoord met als doel het reduceren van CO2-uitstoot.

De Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit komt voort uit het Klimaatakkoord met als doel het reduceren van CO2-uitstoot afkomstig van werkgebonden personenmobiliteit. Het uiteindelijke doel is om de gemiddelde uitstoot per zakelijke reizigerskilometer vanaf 1 januari 2026 niet hoger te houden dan 96 gram CO2 per kilometer. Dit zou dan leiden tot een reductie van CO2-uitstoot van 49% in 2030 ten opzichte van 1990. Dat komt neer op 1 megaton reductie.

Wat dien je op welke manier te registreren?
Er zijn tools die je hiervoor kunt gebruiken

Je hoeft dus niet zelf de CO2-uitstoot te berekenen en te registreren. Hiervoor is de overheid een digitale tool aan het bouwen. Als werkgever geef je het totaal aantal kilometers per type voertuig (auto, trein, scooter, etc.) en type brandstof (diesel, benzine, etc.) van jouw werknemers door en of dit zakelijke kilometers of woonwerk kilometers betreft. De overheid maakt dan op basis van verschillende formules een berekening van de totale CO2-uitstoot personenmobiliteit en koppelt dit naar je terug.

In de registratie dien je in ieder geval de volgende onderdelen mee te nemen: - Algemene NAW-gegevens van de werkgever - Jaarkilometers woon-werkmobiliteit - Jaarkilometers zakelijke mobiliteit - Jaarkilometers van mobiliteit zonder CO2-uitstoot, bijvoorbeeld met de fiets - Gebruikte vervoersmiddelen (OV, fiets, te voet, bromfiets/scooter, motorfiets, auto) - Indien auto, bromfiets/scooter, motorfiets: type brandstof - Aantal reizigerskilometers op jaarbasis