Delen
Er bestaan veel vragen rondom de preventiemedewerker. Is het verplicht om er een in dienst te hebben? Waar houdt een preventiemedewerker zich eigenlijk mee bezig? Hoe word je preventiemedewerker? We hebben de meest voorkomende vragen (en nog belangrijker: de antwoorden) op een rij gezet.
Ja, het is voor een bedrijf verplicht om minimaal één preventiemedewerker aan te stellen. Echter, indien het bedrijf minder dan 25 medewerkers heeft, mag de werkgever de functie van preventiemedewerker zelf op zich nemen.
Vallen er meerdere BV's onder één holding? Dan mag de aanstelling voor meerdere BV's gelden. De preventiemedewerker moet intern worden aangewezen.
De preventiemedewerker houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid binnen de organisatie. De medewerker neemt een adviserende rol aan binnen de organisatie en fungeert dus onder andere als een aanspreekpunt voor de werkgever en de ondernemingsraad.
Naast de adviserende rol houdt de preventiemedewerker zich ook bezig met het opstellen en naleven van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). De RI&E omvat een inventarisatie van alle gevaren en risico's binnen de organisatie.
Tot slot dienen de preventiemedewerker en bedrijfsarts nauw samen te werken op het gebied van preventie en ziekteverzuim. Deze samenwerking komt voort uit de vernieuwde versie van de Arbowet per 1 juli 2017. Het doel hiervan is om meer nadruk te leggen op preventie en het voorkomen van ongevallen en verzuim.
Elk bedrijf moet een preventiemedewerker in dienst hebben. Hoe regel je dit en wat zijn de taken van een preventiemedewerker? We leggen het uit. Voor meer informatie klik hier.
Deze gerelateerde blogs