Skillsgericht werven: de toekomst van recruitment?

4 min leestijd

De opkomst van skill-based hiring biedt nieuwe kansen voor werving & selectie

De arbeidsmarkt van vandaag vraagt om een fundamenteel andere benadering van werving en selectie. Naast digitalisering, meer aandacht voor diversiteit en employer branding, verschuift de focus van diploma’s en functietitels naar specifieke vaardigheden om een breder en diverser talentenbestand aan te trekken. Skill-based hiring noemen we dat. Wat kan iemand nou echt? Maar het aanpassen van je recruitmentstrategie doe je niet zomaar. Daarom geven we je in dit blog wat achtergrondinformatie. Lees meer over de redenen waarom skillsgericht werven in opkomst is, wat de voordelen zijn en waarom ook jij hier mee aan de slag moet gaan!  

In het kort

Door skill-based hiring verschuift de focus van diploma’s naar vaardigheden en potentieel. Het maakt werving eerlijker, inclusiever én toekomstbestendiger. Door te kijken naar wat kandidaten écht kunnen, bouw je sterkere teams, vergroot je je talentpool en speel je slim in op arbeidsmarktkrapte.


Trends en ontwikkelingen in recruitment

Voordat we je meer vertellen over skillsgericht werven, nemen we eerst een kijkje bij de huidige situatie in recruitmentland. De afgelopen jaren zijn er heel wat ontwikkelingen geweest in het vakgebied. Logisch natuurlijk, want de wereld verandert steeds sneller en de arbeidsmarkt staat ook niet stil. Laten we eens stilstaan bij de trends van nu.

Digitalisering en AI

Efficiëntieslagen en kostenbesparingen zijn van alle tijden. Maar door de verregaande digitalisering van processen en de inzet van AI gaat het de laatste tijd wel érg hard. Beheer van personeelsdossiers en het inplannen van sollicitatie- en functioneringsgesprekken kan bijvoorbeeld allemaal automatisch. Maar je kunt ook personeelsbehoeften voorspellen met behulp van AI of daarmee strategieën bedenken om medewerkers te binden aan je organisatie. We schreven al eens over AI in HR. 

Focus op diversiteit, gelijkheid en inclusie

Niet alle stemmen worden even hard gehoord op de arbeidsmarkt. Om dat tegen te gaan is er meer aandacht voor gelijke kansen voor iedereen in het wervingsproces. Bijvoorbeeld door het anonimiseren van cv’s. Ook denken werkgevers meer in mogelijkheden dan in onmogelijkheden wanneer het gaat om fysieke of mentale beperkingen. 

Employer branding en kandidaatervaring

De tijd dat je tientallen reacties kreeg op een enkele vacature is voorbij. Tegenwoordig moet je bewijzen dat je een sollicitatie waard bent. Dat doe je door na te denken over je employer branding. Hoe kom je over op de doelgroep die je wilt werven? Wat laat je zien op je website en social media over de kernwaarden van je organisatie? Welke extra’s bied je sollicitanten naast de standaard arbeidsvoorwaarden? Belangrijk daarbij is ook de ervaring die een kandidaat heeft voor, tijdens en na het sollicitatieproces. Door dit goed aan te pakken, ben je de tijd en aandacht van je kandidaat waard. 

De opkomst van skill-based hiring

Skill-based hiring, of skillsgericht werven, biedt organisaties de kans om objectiever, inclusiever en toekomstgerichter te werven. Door te focussen op wat kandidaten écht kunnen en te kijken naar het groeipotentieel, vergroot je de talentpool, stimuleer je diversiteit én verklein je de mismatch tussen vraag en aanbod. 

Je zoekt niet langer een salesmanager, je zoekt iemand die goed met mensen kan omgaan. En in plaats van een communicatiemedewerker, zoek je iemand die goed kan schrijven. Door te denken vanuit skills vergroot je de mogelijkheden voor je organisatie én voor de kandidaat. 

Uit het onderzoek Talenttrends in Nederland van LinkedIn blijkt dat 50% van de leidinggevenden in Nederland van plan is om prioriteit te geven aan het aannemen van kandidaten met sterke soft skills die overdraagbaar zijn naar verschillende functies. Er is dus duidelijk een verschuiving merkbaar!  

Interne mobiliteit en 'hire for potential'

Uiteraard kun je een vacature plaatsen voor een (management)functie en hopen dat daar de juiste kandidaat op reageert. Maar je kunt ook intern iemand laten doorstromen. Ook hier kun je skillsgericht werven toepassen. Een collega die over de juiste vaardigheden beschikt en het DNA van je organisatie snapt, zou zomaar eens de ideale kandidaat kunnen zijn. Je kunt zelfs nu al iemand aannemen op het groeipotentieel voor de toekomst. Met een beetje extra werkervaring en kennis van je organisatie kan dat zomaar je beste kandidaat zijn voor de toekomstige vacature.  

De voordelen van skillsgericht werven

  • Objectievere werving
    Traditionele wervingsmethoden kunnen onbewuste vooroordelen bevatten. Door de focus te verleggen naar vaardigheden, wordt het wervingsproces meetbaarder en eerlijker. Zo verminder je vooroordelen, maak je sneller en betere matches en verloopt de beoordeling meer gestructureerd. 

  • Inclusievere werving
    Jouw organisatie heeft toch ook baat bij een bredere en diversere talentpool, ongeacht achtergrond? Met skill-based hiring vergroot je de talentpool, bied je iedereen gelijke kansen en dat leidt automatisch tot meer diversiteit binnen teams.

  • Toekomstgerichte werving
    In een snel veranderende arbeidsmarkt is het essentieel om te werven met het oog op de toekomst. Door meer op aanpassingsvermogen en leercapaciteit te focussen, wordt de organisatie flexibeler. Bovendien doe je op deze manier aan strategische personeelsplanning en ben je dus klaar voor de toekomst.

  • Sterkere teams
    Al deze aspecten dragen bij aan het vormen van sterkere teams. Verwacht betere prestaties omdat kandidaten bij skill-based hiring over het algemeen productiever en succesvoller zijn. Ze kunnen sneller aan boord komen, zich sneller aanpassen en sneller resultaten leveren. Medewerkers die beter op hun plek zitten, voelen zich bovendien meer betrokken en hebben minder reden om van baan te wisselen. En je hebt ook nog eens wendbare en innovatie teams die hun groeimogelijkheden benutten! 

Kortom, skillsgericht werven is een krachtige methode om werving te moderniseren en organisaties voor te bereiden op de toekomst door de nadruk te leggen op wat mensen kúnnen, in plaats van alleen op wat ze hebben gedaan of waar ze vandaan komen. Een goed ATS-systeem kan jou hierbij helpen. Ga jij ook werk maken van skillsgericht werven?


Meer weten over skillgericht werven en de toekomst van recruitment? Lees dan ons whitepaper "Skill-based hiring: de nieuwe standaard in recruitment"! 
Meer over het whitepaper
Cover whitepaper skill-based hiring DEF


Wil jij je extra verdiepen in skill-based hiring? Lees dan ons nieuwste whitepaper!

Krijg e-mail notificaties