De term payroll wordt gebruikt voor het uitbesteden van je salarisadministratie en werkgeverschap. Wanneer je kiest voor een payroll constructie, neemt een payrollbedrijf de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap van je overneemt. Nieuwe werknemers komen niet in dienst bij jouw organisatie, maar bij het payrollbedrijf. Binnen deze constructie zijn er twee vormen van werkgeverschap: materieel en formeel.
Zoals aangegeven worden werknemers in dienst genomen door het payrollbedrijf. Dit bedrijf verzorgt de salarisverwerking en loonuitbetaling en is de juridische werkgever van de werknemer. Alle wettelijke verplichtingen en werkgeverslasten, zoals pensioenopbouw, verzekeringen of arbeidsongeschiktheid, liggen bij de juridische werkgever en hier hoef jij je dus niet mee bezig te houden.
Het materieel werkgeverschap ligt bij de organisatie waar de payrollmedewerker zijn werkzaamheden uitvoert. Je bent dan functioneel werkgever en houdt wel regie over de werkzaamheden en blijft op de hoogte van salaris- en functioneringsgesprekken. Goed om te weten, is dat er op de werkvloer geen onderscheid wordt gemaakt tussen eigen medewerkers en payrollmedewerkers.
De payroll constructie zoals hierboven beschreven, zorgt ervoor dat je het werkgeverschap en de bijbehorende werkgeverslasten uitbesteedt aan een derde partij. Wanneer je nieuwe werknemers zelf in dienst neemt als juridische werkgever, dan ben je ook verantwoordelijk voor het voeren van een salarisadministratie. Het maakt daarbij niet uit of je de salarisadministratie uitbesteed of intern verzorgt, jij blijft de eindverantwoordelijke en betaalt ook de salarissen uit.
Wil je het werkgeverschap niet uitbesteden, maar wil je ook niet al teveel tijd besteden aan het voeren van een eigen salarisadministratie? Dan kun je er ook voor kiezen om de salarisadministratie uit te besteden. Je hebt dan geen omkijken meer naar de salarisverwerking en hoeft je niet bezig te houden met wijzigingen in wet- en regelgeving, maar je draagt wel zorg voor je eigen werknemers.